TOP 5 ziņas Igaunijas eksportā: BalticExport.com nozares apskats 2018, Nr.1

TOP 5 ziņas Igaunijas eksportā: BalticExport.com nozares apskats 2018, Nr.1

Igaunijas eksporta un importa nozares aktualitātes - BalticExport.com nozares apskats 2018, Nr.1

TOP 5 ZIŅAS

Autors: top_5_zinas_igaunijas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.1_1igaunija_1000x903
Autors: top_5_zinas_igaunijas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.1_1igaunija_1000x903

Igaunijas eksports novembrī pieaudzis par 8%, bet imports - par 9%

Igaunijas eksporta apjoms pērn novembrī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 8%, bet imports pieaudzis par 9%, paziņoja Igaunijas Statistikas departaments.

Igaunijas preču eksporta apmērs novembrī sasniedza 1,2 miljardus eiro, bet importa apmērs - 1,3 miljardu eiro pašreizējās cenās. Ārējās tirdzniecības deficīts bija 111 miljoni eiro, salīdzinot ar 94 miljoniem eiro 2016.gada vienpadsmitajā mēnesī.

Visvairāk Igaunijas eksportēto preču novembrī nonāca Somijā (16%), Zviedrijā (12%) un Latvijā (10%). Lielākais pieaugums bijis eksportā uz Latviju, kura apmērs pieauga par 27 miljoniem eiro.

Igaunijas lielākā importa partnere novembrī bija Somija, no kuras ievesti 13% no Igaunijas pērnā gada vienpadsmitajā mēnesī importētā, Vācija (11%), Lietuva, Latvija un Zviedrija (9%).

Autors: top_5_zinas_igaunijas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.1_2igaunija_1000x658
Autors: top_5_zinas_igaunijas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.1_2igaunija_1000x658

Igaunija grib veidot kopuzņēmumus ar Azerbaidžānu

Igaunija ir gatava veidot kopuzņēmumus ar Azerbaidžānu, žurnālam "Caspian Energy" paziņojis Igaunijas vēstniecības pilnvarotais Indreks Kiveriks.

"Viens no virzieniem, kādā mēs varam sadarboties, ir kopīgas investīcijas, kopīgi ražošanas projekti, lai nākotnē mēs spētu eksportēt uz kaimiņu reģioniem. Ir virkne Igaunijas uzņēmumu, kuri ir gatavi ieguldīt lauksaimniecībā un citos sektoros, lai veidotu eksportu uz Vidusāziju, Indiju un Turciju," sacīja Kiveriks.

Tāpat Igaunijas uzņēmumiem ir interese par dalību loģistikas projektos, kā arī transporta pakalpojumu sniegšanā.

"Azerbaidžānai Igaunija ir platforma ieiešanai Skandināvijas tirgos. No otras puses, Azerbaidžāna ir iespējama platforma mūsu uzņēmumiem, lai ieietu Irānas, Vidusāzijas un Indijas tirgos," uzsvēris Igaunijas diplomāts.

Autors: top_5_zinas_igaunijas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.1_3igaunija_1000x625
Autors: top_5_zinas_igaunijas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.1_3igaunija_1000x625

"Enterprise Estonia" budžets palielināts par 7%

Igaunijas uzņēmējdarbības veicināšanas aģentūras "Enterprise Estonia" (EAS) budžets 2018.gadam ir apstiprināts 2015 miljonu eiro apmērā, kas ir par 7% vairāk nekā pērn.

Tostarp 53,8 miljonus eiro ir paredzēts izmantot uzņēmējdarbības un eksporta veicināšanai, 8,3 miljonus eiro – ārvalstu investīciju piesaistīšanai, 11 miljonus eiro tūrismam, bet 133 miljonus eiro reģionālās attīstības projektiem, ziņo aģentūra.

Tostarp 31,6 miljoni nāk no Igaunijas valsts budžeta, 140,5 miljoni eiro no ES struktūrfondiem, bet pārējais no citiem resursiem.

"2018.gada mērķis divreiz pārsniedz pagājušā gada apņemšanos. Tas ir piesaistīt Igaunijai 150 miljonu eiro investīcijas un tūkstoti potenciālo darbavietu," uzsvēris EAS valdes priekšsēdētājs Alo Ivasks.

Autors: top_5_zinas_igaunijas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.1_4igaunija_1000x716
Autors: top_5_zinas_igaunijas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.1_4igaunija_1000x716

"Enterprise Estonia": ierobežojumi ārvalstu darbaspēkam ir šķērslis investīcijām

Igaunijas uzņēmējdarbības veicināšanas aģentūra "Enterprise Estonia" (EAS) kā vienu no galvenajiem šķēršļiem ārvalstu investīciju piesaistē Igaunijas parlamenta Starptautisko attiecību komitejā minēja ierobežojumus ārvalstu darbaspēka piesaistei.
"Igaunijai bez šaubām ir izaicinājumi, kuri var samazināt ārvalstu investoru interesi.

Vissvarīgākais ir iedzīvotāju skaita samazināšanās darbspējīgā vecumā un ierobežojumi ārvalstu darbaspēka nolīgšanai. Tāpat ir jāmin elektroenerģijas cena, kura Igaunijā ir augstāka nekā Ziemeļvalstīs," preses paziņojumā pēc komitejas sēdes uzsvēra EAS valdes priekšsēdētājs Alo Ivasks.

EAS Ārvalstu investīciju nodaļas vadītājs Alans Selirands savukārt norādīja, ka aptuveni 40% IT, enerģētikas, būvniecības un radošo industriju uzņēmumu ir gatavi ārvalstu darbinieku piesaistīšanai. "Mums ir jāatceras, ka par ārvalstu investīcijām mēs sacenšamies ar citām valstīm. Tas nozīmē, ka nodokļu sistēmā un darbaspēka politikā ir jābūt spēcīgiem ziņojumiem ārvalstu investoriem," uzsvēra Selirands.

Autors: top_5_zinas_igaunijas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.1_5igaunija_1000x664
Autors: top_5_zinas_igaunijas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.1_5igaunija_1000x664

Igaunijas "Baltika" plāno palielināt tiešsaistes tirdzniecību Somijā

Igaunijas apģērbu ražotājs "Baltika" plāno palielināt tiešsaistes tirdzniecības apmērus Somijā un, lai to sekmētu, šā gada pirmajā pusē Espo darbosies "Baltika" "pop-up" veikals.

"Ja pilotprojekts būs veiksmīgs, mēs redzēsim Somiju kā vienu no mūsu galvenajiem tirgiem līdzās Igaunijai, Latvijai un Lietuvai, kur mēs arī gribam kombinēt dažādus tirdzniecības kanālus," uzsvēra "Baltika" valdes priekšsēdētājs Mēlis Milders.

Pašlaik "Baltika" Somijā ir "Monton" un "Mosaic" zīmolu veikali 19 tirdzniecības centros. Milders uzsvēra, ka "Baltika" redz eksporta pieaugumu un tiešsaistes tirdzniecība nākamajos gados būs galvenais instruments eksporta veicināšanai.

BalticExport.com

Nacionālā informācijas aģentūra LETA

Firmas.lv

Latvijas Biznesa Gada Pārskats 2018

Share

Comments

=

* Please fill in the amount verbally!

"Latvijas Tālrunis" Ltd. invites Internet users - readers of the portal, to comply with moral, ethical and decency standards, while writing comments on published articles and news, not to incite violence, hatred or discrimination, not to spread information that is offensive to person's dignity and honor, not to hide behind the name of another person, not to do advertising without editorial consent. In the event that the comment author fails to comply with the above rules, their comment may be deleted and "Latvijas Tālrunis" Ltd. has the right to inform the supervisory authorities of possible violations of the law.