TOP 5 ziņas Lietuvas eksportā: BalticExport.com nozares apskats 2018, Nr.2

TOP 5 ziņas Lietuvas eksportā: BalticExport.com nozares apskats 2018, Nr.2

Lietuvas eksporta un importa nozares aktualitātes - BalticExport.com nozares apskats 2018, Nr.2.

TOP 5 ZIŅAS

Autors: top_5_zinas_lietuvas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.2_1_1_720x480
Autors: top_5_zinas_lietuvas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.2_1_1_720x480

Lietuvas eksports pirmajā pusgadā pieaudzis par 6,3%, imports - par 8,3%

Lietuvas eksporta apmērs janvārī-jūnijā salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem sešiem mēnešiem pieaudzis par 6,3%, bet importa apjoms palielinājies par 8,3%, liecina Lietuvas Statistikas departamenta dati.

Lietuvas eksporta apjoms gada pirmajos sešos mēnešos bija 13,43 miljardi eiro, bet importa apjoms - 14,934 miljardi eiro.

Tādējādi valsts ārējās tirdzniecības deficīts janvārī-jūnijā gada izteiksmē pieauga par 30% līdz 1,504 miljardiem eiro.

Lielākie Lietuvas eksporta partneri janvārī-jūnijā bija Krievija (13,7%), Latvija (9,7%) un Polija (8,3%), bet importa partneri - Krievija (13,6%), Vācija (12,2%) un Polija (11,4%).

Autors: top_5_zinas_lietuvas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.2_2_1_720x482
Autors: top_5_zinas_lietuvas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.2_2_1_720x482

OECD ģenerālsekretārs: Lietuvai jācīnās pret ēnu ekonomiku un tās sekām

Lietuvai ir jācīnās pret ēnu ekonomiku un tās sekām, ceturtdien paziņojis Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretārs Anhels Gurrija, kas ieradās Viļņā saistībā ar Lietuvas oficiālu uzņemšanu šai organizācijā.

Pēc viņa teiktā, Lietuvai jāsamazina nodokļi personām ar viszemāko ieņēmumu līmeni un jāuzlabo nodokļu administrēšana.

Kā preses konferencē Viļņā atzinis Gurrija, ēnu ekonomika uzskatāma par problēmu visās pasaules valstīs, taču Lietuvai ar tās novecojošo sabiedrību un zemo darba ražīgumu jāpievērš šim jautājumam īpaši liela uzmanība.

OECD ģenerālsekretārs norādījis, ka darba ražīgums un iekšzemes kopprodukts (IKP), rēķinot uz vienu iedzīvotāju, Lietuvā atpaliek no organizācijas vidējā līmeņa.

"Lietuvas eksports uzrāda labākus rezultātus, taču jūs eksportējat galvenokārt produkciju ar zemu pievienoto vērtību. Lietuvas sabiedrība noveco, un nākotnē tas radīs aizvien nopietnākas problēmas. Šīs problēmas jārisina ar likumiem, kas regulē darba attiecības un veselības aizsardzības sistēmu," viņš sacījis.

Autors: top_5_zinas_lietuvas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.2_3_1_720x468
Autors: top_5_zinas_lietuvas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.2_3_1_720x468

Ministrs: Lietuva un Polija centīsies mainīt EK viedokli par ĀCM dēļ noteiktajiem gaļas eksporta ierobežojumiem

Lietuva un Polija plāno vērsties pie Eiropas Komisijas (EK), aicinot to mainīt attieksmi pret preventīvajiem gaļas eksporta ierobežojumiem, kas noteikti Āfrikas cūku mēra dēļ, paziņojis Lietuvas zemkopības ministrs Ģiedrjus Surplis, kas Varšavā ticies ar Polijas lauksaimniecības ministru Janu Kšištofu Ardanovski.

"Esam izstrādājuši priekšlikumu, kas ļautu kaut kādā mērā atvieglot noteikumus gaļas pārstrādes uzņēmumiem, kuri atrodas drošības zonā. (..) Ja ĀCM gadījums tiek konstatēts desmit kilometru zonā, preventīvie pasākumi tiek attiecināti uz visiem, ieskaitot gaļas pārstrādes uzņēmumus, kas ieviesuši nopietnus drošības pasākumus," viņš pastāstījis ziņu aģentūrai BNS, izsakot cerību, ka sarunas ar EK varētu sākties septembrī.
"Polijas ministru šī mūsu ideja ieinteresēja. Ceru, ka [uz Briseli] brauksim kopā," piebildis Surplis.

Kā aģentūrai skaidrojis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta direktora vietnieks Mants Staškevičs, konstatējot ĀCM perēkli, Eiropas Komisijas noteiktā zonā ap to uz 30 dienām tiek noteikti ierobežojumi eksportēt produkciju uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm. Produkciju ar īpašu marķējumu, kas apliecina tās drošību, atļauts pārdot tikai vietējā tirgū.

Autors: top_5_zinas_lietuvas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.2_partika_olas_david_640x457
Autors: top_5_zinas_lietuvas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.2_partika_olas_david_640x457

Izraēla gatava importēt liellopu gaļu un olas no Lietuvas

Izraēla pašlaik izskata iespējas sākt liellopu gaļas un olu importu no Lietuvas, paziņojis Lietuvas lauksaimniecības ministrs Ģiedrjus Surplis.

"Mēs apspriedām iespējas eksportēt košera liellopu gaļu uz Izraēlu. Tikai košera prasībām atbilstošu gaļu saskaņā ar pastāvošajiem noteikumiem pašlaik Izarēlā var ievest. Tāpat mēs runājām par olu eksportu," pauda ministrs, kurš Izraēlā tikās ar savu kolēģi Uri Arielu.

Pēc viņa teiktā Lietuvas putnkopības uzņēmumi pašlaik meklē jaunus noieta tirgus un Izraēla var kļūt par labu iespēju. Turklāt uz olām neattiecas košera prasības.

Autors: top_5_zinas_lietuvas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.2_5_1_720x480
Autors: top_5_zinas_lietuvas_eksporta_balticexport.com_nozares_apskats_2018_nr.2_5_1_720x480

Lietuvas eksports pērn pieaudzis par 16,8%, imports - par 15,5%

Lietuvas eksporta apmērs pērn pieaudzis par 16,8%, bet importa apjoms palielinājies par 15,5%, liecina Lietuvas Statistikas departamenta dati.

Lietuvas eksporta apjoms pagājušajā gadā bija 26,411 miljardi eiro, bet importa apjoms - 28,516 miljardi eiro.

Tādējādi valsts ārējās tirdzniecības deficīts pērn pieauga par 0,6% līdz 2,106 miljardiem eiro.
Lietuva 2017.gadā visvairāk eksportēja uz Krieviju (14,8% no kopējā eksporta apjoma), Latviju (9,9%), Poliju (8,1%) un Vāciju (7,3%), bet visvairāk importēja no Krievijas (12,6%), Vācijas (11,3%), Polijas (10,7%) un Latvijas (7,2%).

 

BalticExport.com

Nacionālā informācijas aģentūra LETA

Firmas.lv

Latvijas Biznesa Gada Pārskats 2018

 

 

 

Share

Comments

=

* Please fill in the amount verbally!

"Latvijas Tālrunis" Ltd. invites Internet users - readers of the portal, to comply with moral, ethical and decency standards, while writing comments on published articles and news, not to incite violence, hatred or discrimination, not to spread information that is offensive to person's dignity and honor, not to hide behind the name of another person, not to do advertising without editorial consent. In the event that the comment author fails to comply with the above rules, their comment may be deleted and "Latvijas Tālrunis" Ltd. has the right to inform the supervisory authorities of possible violations of the law.