ASV importa tendences

ASV importa tendences

Pasaules ekonomikas lielvara ASV ir lielākais preču un pakalpojumu importētājs pasaulē, piekāpjoties tikai Eiropas Savienības valstu kopīgajiem importa rādītājiem. Pēdējo gadu laikā arī Latvijas uzņēmēji pakāpeniski apgūst šo grandiozo tirgu.

ASV teritorijā atrodami milzīgi dabas resursi, sakārtota infrastruktūra un profesionāls darbaspēks. Būdama trešā teritoriāli lielākā valsts pasaulē, ASV ir izveidojusi stabilu ekonomiku, iegūstot būtisku ietekmi pasaules tirgū. Tās milzīgā teritorija un iedzīvotāju skaits piedāvā plašas izaugsmes iespējas uzņēmējiem no visas pasaules. Balticexport.com apkopojis ASV aktuālo importa situāciju.

Lielākās ASV importa partnervalstis un importētās preces

2013. gadā ASV importēto preču un pakalpojumu summa bija  2,123 triljoni eiro. Procentuāli lielāko ASV importa daļu – 18% – veido Ķīna, tai seko Eiropas Savienība (16%), Kanāda (14%), Meksika (12%) un Japāna (6%). Vairāk nekā 80% (1,755 triljoni eiro) no ASV importa veido preces. Aptuveni trešdaļa (526 biljoni eiro) no importētajām precēm ir rūpnieciskās iekārtas un preces. Galvenās importētās preces šajā grupā bija ķīmiskas vielas, naftas produkti un degviela.  Vienu ceturtdaļu (424 biljonus eiro) no 2013.gadā importētajām precēm veido mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas. Šajā kategorijā visvairāk importēti datori, to piederumi un telekomunikāciju iekārtas. Trešā lielākā importa grupa (412 biljoni eiro) pērn bijusi patēriņa preces. Vislielāko importa apjomu šajā grupā veido mobilie tālruņi, medikamenti un tekstilizstrādājumi. Ceturtā lielākā ASV importa grupa (239 biljoni eiro) ir transports, savukārt piektā – pārtika, kura pagājušajā gadā importēta 88 biljonu eiro vērtībā, lielāko importa daļu veidojot zivīm, augļiem un dārzeņiem.

Pakalpojumi veido tikai 20% no kopējā ASV importa – 348 biljonus eiro. Gandrīz puse no tiem (155 biljoni eiro) ir privātie un finanšu pakalpojumi, tiem seko pasažieru pārvadājumi (66 biljoni eiro), transports (45 biljoni eiro), autoratlīdzības un licences (32 biljoni eiro) un valdības pakalpojumi (19 biljoni eiro).

Latvijas eksports uz ASV

Kopējais Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz ASV 2013.gadā bija 188,2 miljoni eiro jeb 1,4% no Latvijas kopējā eksporta apjoma. Lai gan šis skaitlis ir salīdzinoši niecīgs, pēdējos četrus gadus Latvijas ekonomiskā sadarbība ar ASV pakāpeniski attīstās – salīdzinājumā ar 2012.gadu eksports pieaudzis par 5%.

Preču eksports uz ASV pērn bija 117,5 miljoni eiro, kas ir par 7% vairāk nekā 2012.gadā. 34% no Latvijas eksportētajām precēm veido mašīnas, mehānismi un elektriskās iekārtas. Ievērojamu eksporta daļu veido pārtikas preces un būvmateriāli – attiecīgi 21 un 11 procentus. Šīm preču grupām seko rūpniecības preces (7%), tekstilpreces (6%), optiskās ierīces un aparāti (5%), koksnes izstrādājumi (5%), ķīmiskie produkti (3%)minerālprodukti (2%), metālu izstrādājumi (2%) un citu kategoriju preces (4%).

Pakalpojumu eksporta uz ASV vērtība 2013.gadā bija 79,7 miljoni eiro. No tiem 35,3 miljoni bija komercdarbības pakalpojumi – saimnieciskā darbība, datorpakalpojumi, sakaru pakalpojumi un citi. Transporta pakalpojumu vērtība bija 22,7 miljoni eiro, savukārt tūrisms – 12, 7 miljoni eiro.

Aktuālās prognozes

  • Pasaules ekonomisti norāda, ka straujais ASV ekonomikas izaugsmes temps, iespējams, mazināsies, taču tā turpināsies.  Swedbank Latvia 2014.gada augustā klajā nākušajā pētījumā norāda, ka ASV šī gada otrajā ceturksnī atguvusies no vājā pirmā ceturkšņa un darba tirgus ir konsekventi uzlabojies.

Foto: STOCK.XCHNG.

 

Share

Comments

=

* Please fill in the amount verbally!

"Latvijas Tālrunis" Ltd. invites Internet users - readers of the portal, to comply with moral, ethical and decency standards, while writing comments on published articles and news, not to incite violence, hatred or discrimination, not to spread information that is offensive to person's dignity and honor, not to hide behind the name of another person, not to do advertising without editorial consent. In the event that the comment author fails to comply with the above rules, their comment may be deleted and "Latvijas Tālrunis" Ltd. has the right to inform the supervisory authorities of possible violations of the law.