Kā padarīt savu iesācējuzņēmumu pievilcīgu biznesa eņģeļiem

Kā padarīt savu iesācējuzņēmumu pievilcīgu biznesa eņģeļiem

 

Esi nolēmis kļūt par uzņēmēju? Tev ir inovatīva ideja un tu uzskati, ka tavam biznesa projektam ir liels izaugsmes potenciāls. Atlikusi tikai viena lieta – atrast nepieciešamo finansējumu, lai bizness sāktu darboties, taču kur ņemt tik ļoti nepieciešamo naudu? Bankā naudu ne vienmēr ir viegli dabūt, bet riska kapitāla fondi nereti pret šādām idejām izturas piesardzīgi. Ja tu tici savai idejai un saproti, ka tā ir tava lielā iespēja, ir laiks meklēt savu biznesa eņģeli - privātu investoru -, kas iegulda līdzekļus jaunās, inovatīvās un riskantās biznesa idejās, ko piedāvā citi.

Kādus aspektus biznesa eņģelis ņems vērā, izvērtējot tavu projektu, lai būtu ar mieru izsniegt kapitālu idejas realizēšanai? Stāsta biedrības "Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls" izpilddirektore Ieva Melbārde, sociālās uzņēmējdarbības akseleratora "New Do(o)r Riga" vadītāja Diāna Lapkis un biznesa treneris un mentors Dāvids Štēbelis.

Projektam nepieciešami klienti

Primārais, pēc kā vadās biznesa eņģeļi, ir ne tik daudz pats biznesa projekts, bet tas, vai šim projektam būs klienti. Pēc Melbārdes skaidrotā, tev ir jābūt tirgus pētījumam, kas apliecina - tavai idejai būs noieta tirgus. "Svarīgi ir tas, lai produkts vai pakalpojums būtu pārbaudīts uz klientu, un ir jābūt plānam, kā to palaist tirgū. Jāsaprot, cik lielas investīcijas ir nepieciešamas, un kāda būs plānotā atdeve," pauž Štēbelis.

Lapkis pastāstīja, ka tieši šīs prasmes - tirgus izpēti, mārketinga analīzi, produkta vai pakalpojuma pārbaudi uz potenciālajiem klientiem, ilgtermiņa biznesa modeļa izveidošanu un potenciālās peļņas palielināšanu - apgūst sociālā biznesa akseleratora "New Do(o)r Riga" programmas dalībnieki.

Lapkis piebilst, ka 27.oktobrī, plkst.18.30 viesnīcā "Radisson Blu Latvija" (Elizabetes ielā 55) "NewDo(o)r Riga" programmas absolventi prezentēs savas inovatīvās sociālā biznesa iniciatīvas biznesa eņģeļiem, mentoriem, sociālā biznesa pārstāvjiem un plašai sabiedrībai. Šajā pasākumā jaunie sociālie uzņēmēji izmantos instrumentus un zināšanas, kas apgūtas programmas gaitā ar mērķi piesaistīt investorus un atrast jaunus partnerus.

Biznesa eņģelis vēlēsies partnerību projektā

Nepieciešams rēķināties ar to, ka biznesa eņģelis vēlēsies daļēju partnerību tavā uzņēmumā kā akcionārs vai valdes loceklis, kas ļauj iesaistīties lēmumu pieņemšanā un biznesa attīstībā. Viņi neaizdod naudu kā klasiski investori, bet kļūst par uzņēmuma līdzīpašniekiem. Taču biznesa eņģeļi nav kontrolpaketes turētāji un tieši neiesaistās uzņēmuma pārvaldē.

Projektam jābūt ar starptautisku potenciālu

Biznesa eņģelis arī vēlas, lai projekts ir pēc iespējas vērienīgāks un ar starptautisku potenciālu, lai tam būtu izaugsmes iespējas arī ārpus Latvijas tirgus. Latvijas biznesa eņģeļi arvien vairāk ir ieinteresēti kopējos darījumos ar ārvalstu biznesa eņģeļiem, lai sniegtu atbalstu Latvijas projektiem ar globālu attīstību. "Sociālais bizness var kļūt par pamatu starptautiskai sadarbībai un plašākam vērienam. Sociālās problēmas daudzās valstīs ir līdzīgas, tāpēc veiksmīgu projektu vienā valstī itin bieži var attīstīt arī citviet," sacīja Lapkis.

Projekta vadītājam jābūt spēcīgam biznesa līderim

Turklāt biznesa eņģelis pievērsīs uzmanību tam, kas ir topošā biznesa līderis. Viņam jāspēj atlasīt komandu projektu vadībai, jābūt apveltītam ar spēju pārdot, ar priekšstatu par produkta attīstību nākotnē, izpratnei par tirgu un jāveic starptautiskā tirgus izpēte.

Projektam jābūt ar peļņas potenciālu

Biznesa eņģelis projektu skata pēc tā riska pakāpes un vēlas, lai risks ir pēc iespējas mazāks. Viņš arī izvērtē projektu, ņemot vērā, kāds tam ir peļņas potenciāls. Turklāt - ja Tu vēlies sākt biznesu, esi gatavs investēt arī pats savu naudu. Uzņēmējiem ir jāsaprot, ka arī pašiem jāuzņemas daļa riska, jo tad biznesa eņģeļiem, visticamāk, būs lielāka vēlme finansēt viņu biznesa projektus.

"New Do(o)r" programmas apmācības pamatā ir starptautiskās organizācijas "PresenTense" pieredze - šī organizācija pirms septiņiem gadiem izstrādāja un ieviesa sociālā biznesa akseleratoru apmācības programmu piecās pasaules valstīs - ASV, Kanādā, Izraēlā, Krievijā un, sākot no 2014.gada, Latvijā. Jāpiezīmē, ka vairāk nekā 80% šādu sociālās uzņēmējdarbības akseleratoru dalībnieku turpina aktīvi un veiksmīgi strādāt.

Starptautisko programmu "NewDo(o)r Riga" starptautisko starpkultūru projektu ietvaros iniciēja organizācija "Jewish Agency for Israel", kas pašlaik ir arī programmas galvenais sponsors. Projekta īstenošana Rīgā notiek sadarbībā ar kultūrizglītojošo biedrību "Migrash". Projekta profesionālais partneris ir organizācija "PresenTense", kas sadarbībā vietējiem partneriem nodarbojas ar sociālās uzņēmējdarbības akseleratoru attīstību 15 pilsētās visā pasaulē.

Programmu atbalsta Izraēlas vēstniecība Latvijā, "Rietumu Banka", Rīgas Domes Labklājības departaments, "PORTA group", "Tabakas nams grupa". Projekta partneri ir arī Latvijas Kopienu iniciatīvu fonds, sabiedriskā labdarbības organizācija "Dr.Klauns". Informatīvais atbalstītājs "Dienas Bizness".

Foto: Stock.XCHNG

Share

Comments

=

* Please fill in the amount verbally!

"Latvijas Tālrunis" Ltd. invites Internet users - readers of the portal, to comply with moral, ethical and decency standards, while writing comments on published articles and news, not to incite violence, hatred or discrimination, not to spread information that is offensive to person's dignity and honor, not to hide behind the name of another person, not to do advertising without editorial consent. In the event that the comment author fails to comply with the above rules, their comment may be deleted and "Latvijas Tālrunis" Ltd. has the right to inform the supervisory authorities of possible violations of the law.