Kā pārbaudīt gaisa kvalitāti birojā un mājās?

Kā pārbaudīt gaisa kvalitāti birojā un mājās?

Vairums no mums garas stundas pavada telpās, bet tikai pandēmijas laiks lika nopietni aizdomāties par gaisa kvalitāti vidē, kurā uzturamies visilgāk. Slikts gaiss negatīvi ietekmē ne tikai cilvēkus, kuri slimo ar elpošanas un sirds slimībām, bet ikvienu no mums. Piesārņots gaiss visvairāk ietekmē pilsētās dzīvojošus cilvēkus – līdz pat 96% ES iedzīvotāju pilsētās ir pakļauti tādam gaisa piesārņojuma līmenim, kuru Pasaules veselības organizācija (PVO) uzskata par kaitīgu veselībai. Gaisa kvalitāte ārtelpā pasliktinās, un dažkārt uzlabojumi prasa kompleksus valsts mēroga lēmumus. Savukārt gaiss, ko elpojam telpās, ir krietni vien piesārņotāks nekā ārā,  lai gan rūpēties par gaisa kvalitāti darbavietā un savās mājās ir iespējams ikvienam no mums.

Noderīgas ir dažādas viedas ierīces, kas ne tikai uzrāda piesārņojuma pakāpi un veidu, bet arī palīdz uzlabot gaisa kvalitāti. Gaisa kvalitātes mērītājs uzrādīs precīzus datus un kliedēs šaubas par gaisa kvalitāti.

Gaisa kvalitāte birojā

Runājot par gaisa kvalitāti iekštelpās, jāatzīmē, ka CO2 koncentrācija telpā ir objektīvākais izmērāmais rādītājs, kas liecina par ventilācijas efektivitāti un pietiekamu svaiga gaisa pieplūdi. CO2 koncentrāciju mēra daļiņās uz miljonu jeb daļiņu skaita attiecībā pret tilpumu, kur šīs daļiņas atrodas.

  • 420 ppm ir svaiga gaisa CO2 līmenis, zemāku līmeni dabiskā vidē nav iespējams sasniegt;
  • 420–1000 ppm – gaisa kvalitāte ir laba;
  • virs 3000 ppm – telpā ir būtiski palielināts CO2 līmenis, ilgstoša uzturēšanās šādā telpā var radīt draudus veselībai;
  • virs 5000 ppm – telpā ir bīstama CO2 koncentrācija.

CO2 mērītājs nosaka CO2 koncentrāciju un temperatūru telpā, tomēr tie nav vienīgie svarīgie gaisa kvalitātes faktori. 

Ar gaisa kvalitāti saprot gaisa sastāvu, putekļu un baktēriju koncentrāciju, temperatūru, relatīvo mitrumu, gaisa kustības ātrumu. Vērtējot telpas mikroklimatu, galvenie ir t.s. mikroklimata rādītāji: telpas gaisa temperatūra, gaisa relatīvais mitrums un gaisa kustības ātrums.

Lai cilvēks telpā justos komfortabli, šiem rādītājiem jābūt optimāliem. Piemēram, relatīvajam gaisa mitrumam vēlams būt robežās starp 30 līdz 70%, temperatūrai – vienmērīgai, bez lielām svārstībām starp telpām, tāpat nepieciešams normāls gaisa kustības ātrums.

Lai gaisa kvalitātes mērītāji ikdienā rādītu korektus datus, telpas ir regulāri jāvēdina. Mērītāju kalibrācijas cikls ir 7,5 dienas. Ja minētajā periodā telpas netiek pilnvērtīgi izvēdinātas, mērītājs turpmākajā darbībā uzrādīs neprecīzu CO2 līmeni.

Oglekļa monoksīda (CO) mērītāji

Oglekļa monoksīds (CO) jeb tvana gāze ir bez smaržas, garšas, krāsas, viegli uzliesmojoša, ļoti toksiska un dzīvībai bīstama gāze. Oglekļa monoksīda mērītājs ļauj precīzi un ātri izmērīt šo nodevīgo gāzi gaisā ne tikai kurtuvēs, garāžās, bet arī privātmājās.

Izdalītā CO gāze var ļoti ātri uzkrāties dzīvībai bīstamās slēgtās telpās, kur ir liels skābekļa trūkums un augsta temperatūra. Ļoti svarīgi ir sekot līdzi, lai tvana oksīda koncentrācija darba telpu vai mājas gaisā nepārsniegtu atļautās normas. Maksimālā pieļaujamā CO koncentrācija darba vietā ir 30 ppm. To izmanto, lai kontrolētu un uzturētu iekštelpu ventilācijas sistēmu normālu darbību. Tiklīdz mērītājs konstatē CO, tas signalizē un parāda tā koncentrāciju ekrānā, un, ja daudzums pārsniedz pieļaujamo robežu, nepārtraukti atskan pīkstiens. Visām šāda veida ierīcēm ir elektroķīmiskais sensors, izgaismots LCD ekrāns, tās ir kompakta izmēra, svara un viegli lietojamas. 

Gaisa kvalitāte mājās

Gaisa attīrītāja galvenā funkcija mājās ir jonizēt un dezinficēt gaisu. Tā īpašie filtri aiztur putekļu un alergēnu daļiņas, aizsargā virsmas no pelējuma (tostarp tā toksīniem) un neitralizē dažādus vīrusus, kas iekļūst telpā. Gaisa attīrītājs nodrošina, ka mēs elpojam tīrāku gaisu, kas nekairina deguna gļotādu un elpošanas ceļus. Šīs ierīces ir ne vien funkcionālas, bet arī dizainiski izteiksmīgas. 

Pirms gaisa attīrītāja izvēles jāizvērtē telpas lielums un jāizvēlas gaisa attīrītājs ar nedaudz lielāku jaudu nekā nepieciešams konkrētai telpai. Svarīgi konstatēt, cik reižu stundā ierīce izfiltrē visu telpā esošo gaisu. Atkarībā no ierīces funkcionalitātes tas var būt no dažām līdz vairākām reizēm stundā. Tikpat svarīgi ir arī gaisa attīrītāja elektroenerģijas patēriņš un trokšņa līmenis.

Gaisa attīrītāji var būt aprīkoti ar papildu mitrinātāju, jonizētāju, antibakteriālo lampu un ozona ģeneratoru. Modeļus ar dažādām papildu funkcijām meklējiet 220.lv!

 

Share

Comments

=

* Please fill in the amount verbally!

"Latvijas Tālrunis" Ltd. invites Internet users - readers of the portal, to comply with moral, ethical and decency standards, while writing comments on published articles and news, not to incite violence, hatred or discrimination, not to spread information that is offensive to person's dignity and honor, not to hide behind the name of another person, not to do advertising without editorial consent. In the event that the comment author fails to comply with the above rules, their comment may be deleted and "Latvijas Tālrunis" Ltd. has the right to inform the supervisory authorities of possible violations of the law.