Kāpēc sievietēm nereti biznesā veicas labāk nekā vīriešiem? Stāsta ekspertes

Kāpēc sievietēm nereti biznesā veicas labāk nekā vīriešiem? Stāsta ekspertes

Globāli raugoties, uzņēmumu vadība galvenokārt tiek uzticēta vīriešiem, tomēr kopš pagājušā  gadsimta 70.gadiem arvien biežāk vadības pozīcijās parādās daiļā dzimuma pārstāves. Būtiski izprast, kādās situācijās sievietes vadītājas ir pārākas pār vīriešiem vadītājiem, un to izmantot organizācijas mērķu sasniegšanai.

Pasākumu organizators "BIG event" apkopojis sievietēm piemītošās īpašības, kuru dēļ viņām nereti biznesā veicas labāk nekā vīriešiem, izvaicājot uzņēmēju un biznesa konsultanti Sandru Krisbergu, "Big Media" izpilddirektori Solvitu Kabakovu, kā arī biznesa eņģeli, mediju, mārketinga un digitālās industrijas veterāni ar plašu starptautisku pieredzi biznesā Ēvu Līsu Jūlalati - vienu no lektorēm gaidāmajā konferencē "Sieviete biznesā 2016".

Sievietes vairāk jautā

Sievietēm bieži biznesā veicas labāk, jo viņas vairāk jautā. Viņas pulcē ap sevi vairāk cilvēku un dalās jautājumos, kas attiecas uz attīstību, plāniem un to īstenošanu. Vīriešiem piemīt lielāka pašpārliecinātība, viņi domā, ka zina visu labāk, taču aizmirst, ka "viens nav karotājs" mūsdienās, kad vide, kurā mēs strādājam kļūst arvien sarežģītāka, pauž Jūlalati.

Sievietēm vairāk piemīt multitāskinga spējas

"Mana pieredze rāda, ka sievietēm vairāk piemīt multitāskinga spējas - viņas spēj vienlaikus veikt vairākus uzdevumus un iedziļināties niansēs. Savukārt vīrietis, kurš tik daudz detaļās neieslīgst, vairāk domā plašumā. Abas prasmes ir nepieciešamas, taču no konkrētā uzņēmuma un amata ir atkarīgs, kuras spējas ir vajadzīgas vairāk," norāda Jūlalati.

Arī Kabakova atzīst, ka, pēc viņas redzējuma, sievietes bieži vien labāk nekā stiprā dzimuma pārstāvji spēj sadalīt uzmanību starp vairākiem darbiem, nezaudējot kvalitāti.

"Sievietēm piemīt patiesa interese par komandas kopējo noskaņojumu, spēja sajust mazākās vibrācijas un iejusties citu ādā. Viņas māk radīt mājīgu atmosfēru, nepieciešamības gadījumā uzklausīt un izteikt konstruktīvu kritiku, saglabājot fokusu uz līdzcilvēka sajūtām un pašapziņu," ir pārliecināta uzņēmēja.

Sievietes ir veiksmīgākas klientu apkalpošanas jomā

Pieredze rāda, ka sievietes ir veiksmīgākas biznesā, kur lielu lomu spēlē klientu serviss - personiska ieinteresētība, līdzjūtība un rūpība. Lielākoties sievietēm ir attīstītāka empātija un emocionālā inteliģence – spēja saprast un uztvert gan savu, gan citu cilvēku noskaņojumu un vajadzības, kā arī uz tām arī veiksmīgāk atbildēt.

"Manuprāt, sievietes vieglāk spēj tikt galā ar savu ego, uzklausīt un sadzirdēt savus kolēģus vai klientus, spēj atzīt savu nezināšanu un lūgt padomu, kas biznesā ir ļoti svarīgi," stāsta Krisberga.

Uz sievietēm var vairāk paļauties

Sievietes, īpaši Latvijā, ir pierādījušas, ka ir uzticamākas – uz viņām var paļauties vairāk nekā uz vīriešiem (protams, to nevajag absolutizēt!). Viņas ir pacietīgākas un spēj ilgstošāk darīt darbu, kas nesola tūlītēju apbalvojumu vai ieguvumu. Turklāt sievietes ir rūpīgākas un vairāk orientētas uz detaļām, spēj pamanīt nianses, kas palīdz savlaicīgi novērst neveiksmes.

Sievietes vairāk domā  ilgtermiņā

Statistika liecina, ka sievietes retāk iekļūst ceļu satiksmes negadījumos. Arī biznesā, sievietes ir piesardzīgākas un piezemētākas, neuzņemas pārāk lielus riskus un strādā ar ilgtermiņa redzējumu, novērojumos dalās Krisberga.

"Tomēr sievietēm retāk nekā vīriešiem piemīt spēja paskatīties uz lietām plašāk un ambiciozāk - mēs lidojam zemāk. Sievietes piekāpjas vīriešiem, jo viņi vienkārši ir pašapzinīgāki un pārliecinātāki par sevi. Un kas tic sev, tam notic pasaule. Mums, sievietēm, atliek tikai sev pa īstam noticēt," rezumē Krisberga.

Latvijas lielākā biznesa sieviešu konference "Sieviete biznesā 2016" šogad norisināsies Baltijas līmenī. Pasākums notiks šāgada 16.jūnijā Jūrmalā, viesnīcā "Baltic Beach Hotel and Spa". 

Konferencē, kurā piedalīsies 15 izcili lektori no Latvijas, Kanādas, ASV, Krievijas, Ukrainas un Somijas, tiks apskatītas vairākas aizraujošas tēmas, tostarp biznesa komunikācija, reputācija un motivācija.

Biļetes uz konferenci "Sieviete biznesā 2016" var iegādāties "Biļešu serviss" vai www.sievietebiznesa.lv.

Foto: Pixabay.com

Share

Comments

=

* Please fill in the amount verbally!

"Latvijas Tālrunis" Ltd. invites Internet users - readers of the portal, to comply with moral, ethical and decency standards, while writing comments on published articles and news, not to incite violence, hatred or discrimination, not to spread information that is offensive to person's dignity and honor, not to hide behind the name of another person, not to do advertising without editorial consent. In the event that the comment author fails to comply with the above rules, their comment may be deleted and "Latvijas Tālrunis" Ltd. has the right to inform the supervisory authorities of possible violations of the law.