Ko ēd paēduši kaķi jeb kā veiksmīgi ieiet Vācijas tirgū?

Ko ēd paēduši kaķi jeb kā veiksmīgi ieiet Vācijas tirgū?

Latvijas uzņēmumi vēlas apgūt arvien jaunus tirgus Eiropā, un Vācija kā kontinenta lielākais tirgus, kas turklāt šobrīd piedzīvo augšupeju, piedāvā daudzveidīgas iespējas. Pagaidām Vācija ieņem vien piekto vietu starp valstīm, kurās Latvijas uzņēmumi investē visvairāk, joprojām iepaliekot aiz Krievijas. Latvijas uzņēmumu eksportspējai Vācijas tirgū ir liels izaugsmes potenciāls, tomēr, uzsākot darbību Vācijā, ir nepieciešams labi sagatavoties, lai nepieļautu kļūdas, kas nākotnē var bremzēt uzņēmumu eksporta iespējas.

"Latvijas uzņēmējiem, kuri vēlas sākt uzņēmējdarbību Vācijas tirgū, ir būtiski ne vien iepazīties ar citu uzņēmumu veiksmes stāstiem, bet arī uzzināt par tipiskajām biznesa kļūdām. Sniedzot konkrētus piemērus, varam palīdzēt jaunajiem eksportētājiem neuzkāpt uz tiem pašiem grābekļiem", uzsver AHK Latvijas biroja vadītājs Andris Eglājs, kurš ilggadēji vadījis Latvijas reklāmas aģentūras Mooz Berlīnes filiāli (vēlāk uzņēmumu "Kalns") Vācijā. Tādēļ Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kamera Igaunijā, Latvijā, Lietuvā (AHK) 24.novembrī organizē semināru "Kā veiksmīgi ieiet Vācijas tirgū", kurā pieredzējuši eksperti un uzņēmēji dalīsies savā ilggadējajā pieredzē.

"Biznesa veiksme Vācijā ir atkarīga no ļoti daudziem faktoriem, piemēram, no spējas piedāvāt kvalitatīvu un preiswert, tātad, cenas vērtu produktu vai pakalpojumu, nodrošinot precīzi un profesionāli strādājošu un vāciski runājošu servisu. Katrā komponentā slēpjas sava specifika - no distribūcijas ceļa izvēles līdz nacionālajai specifikai piemērotas komunikācijas, no ilgtermiņa domāšanas līdz savas "svara kategorijas" apzināšanai," stāsta Andris Eglājs, sniedzot vairākus praktiskus padomus, kā būs veiksmīgiem Vācijā:

Savas "svara kategorijas" apzināšanās

Ar saviem 80 miljoniem iedzīvotāju Vācijai ir nesalīdzināmi lielāki tirgus apjomi, tāpēc Latvijas uzņēmumam, kas vēlas sākt piedāvāt produktus vai pakalpojumus Vācijā, ir svarīgi pareizi novērtēt savu "svara kategoriju". Piemēram, kad piedāvāju uzņēmumam BMW pakalpojumus, saņēmu pretjautājumu, vai spēšu nodrošināt 200 darbinieku lielu komandu, kas strādās tikai šim klientam? Manā komandā tobrīd kopumā bija vien 10 cilvēki.

Atvērtība dažādiem sadarbības modeļiem

Lielisku pieredzi sniedz piedalīšanās starptautiskās profesionālajās izstādes. Tas ir veids, kā nodibināt kontaktus ar iespējamiem sadarbības partneriem, paplašināt klientu loku, bet arī ieraudzīt jaunas, dažbrīd pat negaidītas attīstības perspektīvas.

Ja esi "karalis" šeit, tas nenozīmē, ka būsi arī tur

Ja kāds zīmols ir augstu novērtēts un plaši atpazīstams Latvijā, tas diemžēl automātiski nenozīmē, ka tieši tāpat zīmols tiks uztverts citā tirgū, kur ir cita konkurences situācija un savi "karaļi". Piemēram, pirms aptuveni astoņiem gadiem kosmētikas produktu ražošanas uzņēmums Madara Cosmetics uzsvēra, ka reklāma viņiem nav nepieciešama, jo bioloģiskā kosmētika un dabai draudzīga uzņēmējdarbība ir kaut kas tik labs, ka tāpat saņem mediju un sabiedrības atbalstu. Un Latvijā tas tiešām darbojās, jo šī bija jauna tendence, taču Vācijā daudziem bio kosmētikas uzņēmumiem ir jau 40 gadus ilga pieredze.

Ir ļoti būtiski veidot sava zīmola un produktu stāstu, pamatot savu unikalitāti, kas ir tās īpašības, ar ko uzņēmums atšķiras no daudziem citiem līdzīgiem.

Uzmanīgi ar ekskluzivitātes līgumiem jeb novērtē pirms sadarbojies

Lielā ekonomikā izplatīta prakse ir ekskluzīvie sadarbības līgumi, kas paredz, ka savu pakalpojumu sniegsi vai preces pārdosi tikai vienam konkrētam klientam, taču iesaku nesteigties ar šādu līgumu parakstīšanu. Mūsu praksē ir bijuši vairāki gadījumi, kad uzņēmumi pēc ekskluzīvu līgumu parakstīšanas kož sev pirkstos, jo izrādās, ka nav izvēlējušies visveiksmīgāko noieta tirgu. Tāpēc iesaku iegūt iespējami pilnīgāku, plašāku informāciju par visiem potenciālajiem sadarbības partneriem.

Precizitāte un ilgtermiņa domāšana

Vācieši joprojām ļoti novērtē precizitāti un kvalitāti visās dzīves jomās, tostarp biznesā. Un šī ir viena no mūsu priekšrocībām, jo Latvijas uzņēmumi spēj nodrošināt gan izcilu produkcijas kvalitāti, gan labu servisu. Taču der atcerēties, ka Vācijā noteikti novērtēs servisu, kas tiks sniegts vācu valodā. Turklāt kvalitāte attiecas ne vien uz produktu ražošanu un izplatīšanu, bet arī uz likumisku darba attiecību veidošanu un korporatīvo atbildību. Vācijā novērtē labu reputāciju.

"Kā ieiet Vācijas tirgū?"

Semināra "Kā ieiet Vācijas tirgū?" intensīvajā programmā tiks rastas atbildes uz jautājumiem, kā atrast savu pirmo klientu Vācijā, kā būt uzticamam sadarbības partnerim un darbadevējam, kādas ir vērtības un komunikācijas stils, kā veidot labu reputāciju un veiksmīgi komunicēt ar klientiem.

Semināru vadīs Vācijas tirgū pieredzējuši uzņēmēji - lektori:

• pazīstamā kosmētikas produktu ražotāja Madara Cosmetics vadītājs Uldis Iltners stāstīs par pieredzi Vācijā, uzņēmumam darbojoties segmentos B2C un B2B;

• ūdenssaimniecības nozares uzņēmuma MB Būvtehnika vadītājs Edgars Kramerovskis dalīsies pieredzē par starptautisko nozares izstāžu lomu biznesa attīstībā un par to, kā uzņēmums mainīja savu biznesa konceptu;

• AHK Latvijas biroja vadītājs Andris Eglājs stāstīs par pareizu sava biznesa pozicionēšanu un produktu unikalitātes jeb sava stāsta veidošanu;

• eksperts no Berlīnes - pieredzējis Berlīnes sabiedrisko attiecību konsultāciju aģentūras Engel PR vadītājs Andreas Engel dalīsies pieredzē par veiksmīgu komunikāciju - kā iegūt kontaktus, veidot atpazīstamību un labu reputāciju.

Seminārs notiks 24.novembrī no plkst.13.30 - 17.30 Madara Cosmetics jaunajā mītnē Zeltiņu i. 131, Mārupē. Šīs mācības ir daļa jaunas Vācijas-Baltijas Tirdzniecības kameras semināru programmas, kura mērķtiecīgi sagatavo Latvijas uzņēmējus Vācijas tirgum. Semināram pieteikties iespējams līdz š.g. 20.novembrim, aizpildot pieteikuma anketu AHK mājaslapā vai rakstot uz e-pastu maija.pavila@ahk-balt.org.

Foto: Jessica_mullen/Flickr.com

Share

Comments

=

* Please fill in the amount verbally!

"Latvijas Tālrunis" Ltd. invites Internet users - readers of the portal, to comply with moral, ethical and decency standards, while writing comments on published articles and news, not to incite violence, hatred or discrimination, not to spread information that is offensive to person's dignity and honor, not to hide behind the name of another person, not to do advertising without editorial consent. In the event that the comment author fails to comply with the above rules, their comment may be deleted and "Latvijas Tālrunis" Ltd. has the right to inform the supervisory authorities of possible violations of the law.