Par Latviju

Par Latviju

Latvija - Baltijas valstu centrā

Valsts ekonomika

* Latvijā 90.gados ir izveidojusies un funkcionē brīvā tirgus ekonomika, kas ir saimnieciskās izaugsmes priekšnosacījums.
* Ekonomikas attīstības prioritātes lielā mērā balstītas uz valsts ģeogrāfiskās atrašanās vietu Baltijas valstu centrā, esot kā "vārtiem" (gateway) starp Rietumu un Austrumu tirgiem.
* Latvija ir svarīgāko starptautisko organizāciju dalībvalsts, kas garantē investoriem politisko un ekonomisko stabilitāti.
* Latvijas valdība par savu mērķi noteikusi eiro ieviešanu Latvijā 2014. gadā.
* Būtiskākās Latvijas ārējās tirdzniecības partneres ir Lietuva, Igaunija, Krievija un Vācija.
* 2008. gadā Latvijā aizsākās nopietna ekonomiskā krīze, kā rezultātā tika ievērojami samazināts izglītības, veselības aprūpes un sociālais budžets. Gada beigās starptautiskie aizdevēji Latvijai piešķīra 7.5 miljardus EUR aizdevumu.2011. gads ir iezīmējis ekonomisko rādītāju pakāpenisku augšupeju.
* Pieaugošais bezdarbs un arvien sarūkošais ienākumu līmenis daudziem lika migrēt uz Rietumeiropu darba meklējumos. 2010. gads ir iezīmējis ekonomisko rādītāju pakāpenisku augšupeju, taču pagaidām izaugsme ir nestabila.
* Pie straujāk augošajiem un perspektīvākajiem Latvijas ekonomikas sektoriem pieskaitāma mežsaimniecība, ekoloģisko pārtikas produktu ražošana, transporta pakalpojumu sniegšana, kā arī ķīmijas un farmācijas nozares.
* Lidosta Rīga ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijā.

Dalība starptautiskajās organizācijās

* 1991. gada 18. septembrī Latvija kļuva par Apvienoto Nāciju Organizācijas dalībvalsti.
* 2004. gada 29. martā Latvija pievienojās Ziemeļatlantijas līguma organizācijai (NATO).
* 2004. gada 4. maijā Latvija kļuva par  Eiropas Savienības dalībvalsti.
* 2007. gada 21. decembrī Latvija un pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis, kas blokā tika uzņemtas 2004.gadā, pievienojās Šengenas līguma valstu saimei.
* Latvija ir Pasaules Tirdzniecības organizācijas dalībvalsts.

Valsts iekārta
* Parlamentāra republika, kurā valsts galva ir prezidents, bet augstākā izpildvara pieder Ministru prezidentam un Ministru kabinetam.
* Augstākais likumdevējs ir Saeima, kas sastāv no 100 deputātiem, kurus uz 4 gadiem ievēl tauta vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās.
* Latvijas politiskajā sistēmā galvenie ir centriskie un labējie politiskie spēki, taču pēdējos gados pieaug arī kreisi noskaņoto partiju spēks. 11. Saeimā ir pārstāvētas 5 politiskās apvienības. Pašvaldību deputāti Latvijā tiek ievēlēti reizi četros gados. Pēdējās Saeimas vēlēšanas  (tās bija ārkārtas vēlēšanas pēc tam, kad tika atlaista 10. Saeima) notika 2011. gada 17. septembrī, bet pašvaldību – 2009. gada 6. jūnijā.

Vēsture
* Latvijas teritorija ir bijusi apdzīvota jau 9000 gadu p.m.ē. Aptuveni 2000 gadus p.m.ē. tajā ienāca pirmās baltu ciltis. Latviešu valoda ir viena no baltu valodām un pieder indoeiropiešu valodu saimei. Sava stratēģiski izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma pie jūras dēļ Latvijas teritorija ir pārdzīvojusi dažādus iekarojumus - tā ir piederējusi vāciešiem, poļiem, zviedriem un krieviem.
* Pēc pastāvīgiem nebrīves gadiem 1918. gada 18. novembrī tika proklamēta neatkarīga un demokrātiska Latvijas Republika. Taču 1940. gada 17. jūnijā Latviju okupēja Padomju armija. 1940. gada 5. augustā Latviju iekļāva PSRS sastāvā. 1941. un 1949. gadā bez tiesas administratīvā kārtā no Latvijas teritorijas uz Sibīriju tika deportēti kopumā gandrīz 60 tūkstoši cilvēku. To vietā Latvijā iepludināja iedzīvotājus no visas Krievijas - sākās pakāpeniska Latvijas pārkrievošana. Tas būtiski ietekmēja valsts iedzīvotāju etnisko un sociālo struktūru – 1930 gadu beigās 77 % valsts iedzīvotāju bija latvieši, bet 1989. gadā – vairs tikai 52 %.
* 1990. gada 4. maijā tika pieņemta Deklarācija par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, kas paredzēja, ka Latvijas Republikas valsts varas de facto atjaunošanai tiek noteikts pārejas periods. 1991. gada 21. augustā tika pieņemts Konstitucionālais likums par Latvijas Republikas valstisko statusu.

Daba
* Latvijas iedzīvotāji lepojas ar valsts dabu, kas visā savā krāšņumā vērojama vairākos dabas liegumos un rezervātos.
* Lielākā dabas bagātība ir meži: mežu zeme klāj gandrīz pusi valsts teritorijas – 29’555 km2, 54 % no Latvijas mežos augošajiem kokiem ir lapu, bet 46 % - skuju koki.
* Baltās smilšu pludmales nodrošina Latvijas kā Baltijas kūrorta valsts statusu. Latvija ir bagāta arī ar ezeriem –to ir ap 3000.
* Latvijā ir sakopta un tīra vide, kas ir pamats plašajai faunai – valstī ir reģistrēts ap 14 000 dažādu dzīvnieku sugu.

Kultūra un sports
* Rīga ir senā Hanzas pilsēta, slavena ar savu bagātīgo jūgendstila arhitektūru. Tā ir lielākā Baltijas valstu pilsēta un ir iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Pilsētai 2001. gadā apritēja 800 gadi un 2014. gadā tā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.
* Latvieši var lepoties ar savu kultūras mantojumu – reizi piecos gados vairāki desmiti tūkstošu dziedātāju un dejotāju pulcējas Dziesmu un deju svētkos (nākamie paredzēti 2013. gadā), bet folkloras mantojums, kas apkopots Dainu skapī, iekļauts UNESCO programmas Pasaules atmiņareģistrā. Bet ikdienā rīdzinieki un pilsētas viesi kuplā skaitā apmeklē teātrus, operu un koncertus.
* Visā pasaulē pazīstama ir latviešu poproka grupa "Prāta vētra". 2002. gadā ar internacionālu skatuves vārdu Marie N Eirovīzijas dziesmu konkursā Tallinā pārliecinošu uzvaru izcīnīja Latvijas dziedātāja Marija Naumova, izpildot pašas komponētu dziesmu "I Wanna".
* Klasiskās mūzikas jomā Latvijas vārdu spodrina tādas pasaules līmeņa operas zvaigznes kā Inese Galante un Elīna Garanča, latviešu pianists Vestards Šimkus. Arī ārpus valsts robežām, it īpaši Krievijā,  tiek izpildītas latviešu komponista Raimonda Paula dziesmas. Starptautiski atzīts un pazīstams latviešu teātra režisors, kas iestudējis izrādes teātros Vācijā, Krievijā, Šveicē un citās valstīs, ir Alvis Hermanis.
* Latvija ir populāra ar saviem sportistiem – Pasaules čempionātos un Olimpiskajās spēlēs neiztrūkstoši ir Latvijas hokejisti, Nacionālajā Basketbola asociācijā Latviju pārstāvējuši basketbolisti Gundars Vētra un Andris Biedriņš, Sieviešu Nacionālajā Basketbola asociācijā – Zane Tamane un Anete Jēkabsone-Žogota. Par Olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā 2008. gadā kļuva Māris Štrombergs, pasaules līmenī labi zināmi ir Latvijas tenisisti Ernests Gulbis un Anastasija Sevastova, valsts vārdu pasaulē nes Eiropas un Pasaules čempions svarcelšanā Viktors Ščerbatihs un pasaules līderis skeletonā Martins Dukurs u.c.

Vispārīgā informācija par Latviju

Nosaukums:

Latvijas Republika

Platība:

64’559 km2, no tās sauszeme 62’157 km2, bet iekšējie ūdeņi – 2’402 m2

Iedzīvotāju skaits:

: 2.07 miljoni (no tiem 68 % pilsētās, 32 % - laukos), iedzīvotāju skaits valstī 11 gadu laikā ir samazinājies par 309 tūkst. jeb par 13%, vairāk nekā puse (190 tūkst.) valsti pametuši emigrācijas dēļ. 64% no iedzīvotājiem ir darbspējas vecumā, 57.5% ir ekonomiski aktīvi. 62.1 % ir etniskie latvieši. Otra lielākā iedzīvotāju grupa ir krievi, kas veido 26.9 % no visiem Latvijas iedzīvotājiem. Latvijā dzīvo vairāk nekā 170 tautību iedzīvotāji. (Dati: Tautas skaitīšanas provizoriskie rezultāti, 2011)

Galvaspilsēta:

Rīga (tajā dzīvo trešdaļa valsts iedzīvotāju – 705.7 tūkstoši)

Lielākās pilsētas:

Daugavpils (103.1 tūkst. iedzīvotāju), Liepāja (83.9 tūkst.), Jelgava (64.7 tūkst.), Jūrmala (56.1 tūkst.), Ventspils (42.7 tūkst.)

Administratīvais dalījums:

Latvijā ir 110 novadi un 9 republikas nozīmes pilsētas

Pamatlikums:

Satversme, pieņemta 1922. gadā

Valsts iekārta:

Parlamentāra republika, augstākā izpildvara ir Ministru prezidentam un Ministru kabinetam, bet likumdevēja 
vara - Saeimai, kas sastāv no 100 deputātiem

Valsts galva:

prezidents

Valūta:

Latvijas lats ir piesaistīts eiro, 1 lats = 100 santīmu; 
1 lats = 1.42 eiro

Nozīmīgākie valsts svētki:

1.janvāris – Jaungada diena;

Marts vai aprīlis – Lieldienas;

1.maijs – LR Satversmes sapulces sasaukšanas diena;

4.maijs – LR Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena;

Otrā maija svētdiena – Mātes diena;

23.jūnijs – Līgo diena;

24.jūnijs – Jāņu diena;

18.novembris – LR proklamēšanas diena;

24.-26.decembris – Ziemassvētki;

31.decembris – Vecgada diena

Valoda:

valsts valoda – latviešu, taču ļoti nozīmīga ir arī krievu valoda

Valsts karogs:

sarkanbaltsarkans; tas ir viens no vecākajiem pasaulē un tā izcelsme datējama ar 13. gadsimtu

Izglītība:

pamata, vidējā un augstākā (pirmos divus posmus nodrošina valsts). Vairāk nekā 90 % bērnu apmeklē valsts skolas

Reliģija:

37 % no Latvijas iedzīvotājiem sevi pieskaita kādai reliģijai. 2008. gadā lielākās reliģiskās grupas Latvijā bija katoļticīgie (37 %), luterāņi (34 %) un pareizticīgie (27 %)

Derīgie izrakteņi:

smilts, smilts un grants maisījums, kūdra, dolomīts

Laika zona:

decembris – marts: GMT + 2 stundas (ziemas laiks); aprīlis – novembris: GMT + 3 stundas (vasaras laiks)

Elektrība:

220V / 50 Hz

Valsts kods globālajā tīmeklī:

.lv

GSM:

900 / 1800

Starptautiskais tālsarunu kods:

+371

Fiksēto tālruņu lietotāju skaits:

532 000 (2010, International Telecommunication Union)

Mobilo tālruņu lietotāju skaits:

2.31 milj. (2010, International Telecommunication Union)

Globālā tīmekļa lietotāju skaits:

73.4% no visiem Latvijas iedzīvotājiem 2011. g. sākumā

Dzīves dārdzība:

Rīga ir 88. dārgākā pilsēta pasaulē (Mercer Human Resource Consulting dati par 2011. gadu)

Pārstāvniecība:

Latvijā rezidē 35 valstu vēstniecības, Neatkarīgā Militārā Hospitālā Maltas Bruņinieku Ordeņa vēstniecība, kā arī 2 valstu ģenerālkonsulāti un 8 starptautisko organizāciju pārstāvniecības, bet Latvijas Republikai ārvalstīs ir 35 vēstniecības, 6 pastāvīgās pārstāvniecības, 1 ģenerālkonsulāts un 2 konsulāti

Kur zvanīt steidzamos gadījumos:

Glābšanas dienests 112

Ugunsdzēsēji 01

Policija 02

Ātrā medicīniskā palīdzība 03

Gāzes avārijas dienests 04

Attālums (pa autoceļiem, no viena pilsētas centra līdz otram) no Rīgas līdz:

Tallinai 310 km

Viļņai 293 km

Maskavai 935 km

Minskai 480 km

Varšavai 693 km

Berlīnei 1122 km

Lidojuma ilgums no Rīgas līdz:

Tallinai 55 min

Viļņai 55 min

Maskavai 1 st. 40 min

Minskai 1 st. 15 min

Stokholmai 1 st. 20 min

Frankfurtei 2 st. 15 min

Londonai 2 st. 50 min

Romai 3 st.

Klimats:

Latvijā ir mērens klimats, republikas teritorijā visa gada garumā ir jūtama jūras ietekme. Tās rezultāts - lielāks mākoņu daudzums, mazāks saules spīdēšanas ilgums, zemāka gaisa temperatūra nekā caurmērā vidējā platuma grādos. Latvijā var izbaudīt visus četrus gadalaikus.  A. 2011. gada vidējā gaisa temperatūra bija +7.30 C. 2011. gada vasaras vidējā gaisa temperatūra bija +18,0 °C, ziemā vidējā gaisa temperatūra bija −6,2 °C.

Vairāk informācijas par Latviju:

Valsts prezidents        
Saeima 
Valdība          
Ārlietu ministrija        
Latvijas valsts portāls
Latvijas Institūts        
Tūrisma attīstības valsts aģentūra      
Latvijas tūrisma portāls          
Centrālā statistikas pārvalde  
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra

Foto: Pilseta24.lv 

Share

Comments

=

* Please fill in the amount verbally!

"Latvijas Tālrunis" Ltd. invites Internet users - readers of the portal, to comply with moral, ethical and decency standards, while writing comments on published articles and news, not to incite violence, hatred or discrimination, not to spread information that is offensive to person's dignity and honor, not to hide behind the name of another person, not to do advertising without editorial consent. In the event that the comment author fails to comply with the above rules, their comment may be deleted and "Latvijas Tālrunis" Ltd. has the right to inform the supervisory authorities of possible violations of the law.